Leseeksemplar: Gjennom natten

Tittel: Gjennom natten
Forfatter: Stig Sæterbakken
Forlag: Cappelen Damm
Antall sider: 304
Sjanger: Roman

“Er det slik døden ser ut? Et hus med ingenting i?”

Da jeg fikk tilbudet om å lese Gjennom natten som en del av prosjektet tandemlesing med en tysk lesepartner, visste jeg ikke helt jeg gikk til eller kunne forvente. Jeg er en av dem som faktisk aldri hørt om Stig Sæterbakken, så jeg hadde heller ingen tanker rundt hva jeg kunne forvente fra av en hans bøker.

Gjennom natten handler om tannlegen Karl som forsøker å håndtere sin sønns selvmord. Karl tar oss gjennom de ulike hendelsene som har preget han i perioden før det skjer og hva sorg gjør med en person og alle rundt. Sorg er noe av det vanskeligste jeg vet om, fordi vi alle sørger så ulikt, vi går gjennom ulike prosesser og har ulike behov for å takle hverdagen når den kommer dundrende tilbake. Og her synes jeg boken var bra, knallbra faktisk, i måten den formidler sorgprossessen på.

Første del av boken synes jeg var godt skrevet, jeg fant det interessant hvordan livet ble beskrevet, ekteskap, familieliv og spesielt det med utroskap. Hvor fort det kan snu, hvordan grensene ble utydelige, sakte men sikkert hvisket ut og hvordan løgnene hoper seg opp. Og hvordan splittelsen skaper avstander man noen ganger ikke klarer å komme over.

Men så gikk det liksom ingen vei. Andre halvdel av boken slet jeg virkelig med å komme gjennom – nå hjalp det riktignok at jeg satt på et tog uten skikkelig nettforbindelse og jeg skulle bli ferdig med den. Jeg må ærlig innrømme at det ble for tungt, handlingen ble for sakte, jeg mistet konsentrasjonen og når jeg kom til slutten så endte jeg opp mer forvirret enn klokere.

Det boken har gitt meg er en urovekkende og ekkel følelse som ikke gikk vekk med det første. For meg viser det at forfatteren skrev godt, godt nok til at jeg klarte å få en formening av ubehaget og kjenner at det er noe her, men ikke godt nok til at jeg egentlig skjønte hva som foregikk.

Terningkastet her måtte jeg tenke lenge på, både fordi boken hadde gode elementer – samtidig som den evnet å miste meg helt på veien. Derfor ender jeg opp med 3 stjerner her.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s