En suffragettes bekjennelser: The Suffragettes

‘Once they are aroused, once they are determined, nothing on earth and nothing on heaven will make woman give way; it is impossible.’

En liten sort bok i en sjarmerende irsk bokhandel lyste mot meg, The Suffragettes – stod det pent og pyntelig på forsiden. Ikke noe flott bilde, ingen beskrivelser annet enn tre setninger på baksiden som forteller at dette er historien om kvinnene som forandret verden, fortalt gjennom taler, pamfletter, artikler og brev.

Jeg tok den med meg.

Og det er en fortelling som virkelig setter en støkk i deg, kanskje enda mer i disse dager hvor man opplever at kvinners rettigheter innskrenkes og ikke minst kastes ut som et billig forhandlingskort i kampen om makten.

Fra 14 grunner til hvorfor man bør støtte suffragette bevegelsen, korte artikler hvor bevegelsen forklarer hvorfor kvinnen vil ha retten til å stemme, til brev som beskriver detaljert tvangsforing i fengsel og ‘Freedom or Death’ talen til Emmeline Pankhurst. Her får man et lite innblikk i tilværelsen til disse kvinnene. Så snur det og man får innblikk i den andre siden. Argumenter om hvorfor kvinner ikke bør stemme, hva slike rettigheter vil gjøre med et samfunn og ikke minst de biologiske forskjellene. Det som virkelig er fascinerende, og kanskje litt skremmende er faktumet at argumentene ikke har endret seg i så stor grad fra den gangen. Manifestet til motstandsbevegelsen Women’s National Anti-Suffrage League, på intet mindre enn syv punkter ramser opp kvinnesynet som regjerte. Og til en viss grad ennå regjerer i enkelte kretser.

Til tross for at den er liten og ganske så kort, oppsummerer The Suffragettes hvordan bevegelsen artet seg på en oversiktlig og fin måte. Fra de fredelige demonstrasjonene til de mer voldelige (blant annet nevnes det et bibliotek som brant ned etter en bombe), til latterliggjøringen og ikke minst brutale behandlingen av suffragettene fra staten og motstanderne av bevegelsen. Det mest interessante for meg er; kvinne mot kvinne holdningen. Det er ikke til å stikke under en stol at de mange motstanderne av bevegelsen var kvinner som ikke ville at ting skulle endre seg. Det i seg selv, er et fascinerende element.

The Suffragettes var en inspirerende liten bok som gjør at man får lyst å lese mer om akkurat dette temaet. Motet, staheten og ikke minst troen på seier for en kvinnes rettighet gjør at du sitter igjen med et inspirerende budskap. Og en tanke om at kampen slettes ikke er over, men heller en seig kamp som tas daglig den dag i dag.

5/5.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s